Milieubeleid

Milieu is een punt dat ook wij hier bij MB Quality-Foods serieus nemen. Als bedrijf met een moderne innoverende mindset zijn wij ons heel goed bewust van onze verantwoordelijkheid. Bij iedere investering die wij doen komt ook het punt milieu in het daglicht te staan.

Wij slaan samen met onze leveranciers, klanten en personeel de handen in elkaar om ook het milieu niet in de kou te laten staan.

Doorheen de elf jaar dat wij in Zwevegem gevestigd zijn hebben we steeds opnieuw de meest ecologische en economische beslissingen gemaakt. Zo hebben wij bij het bouwen vetafscheiders geïntegreerd in onze riolering zodat dierlijke afvalstoffen niet in het rioolwater zouden terecht komen. Naast de vetafscheiders is ons gebouw geïsoleerd met dertig centimeter isolatie.

Ook de energie efficiëntie van het productieproces is voor ons zeer belangrijk zo hebben we de nieuwste vorm van warmteopwekking staan dat dus met zo weinig mogelijk energie een maximum aan warmte kan produceren. Nog zo een voorbeeld van energie efficiënt werken is onze recuperatie van de koelcentrale waarbij dus ook al de energie wordt gerecupereerd en hergebruikt waar het kan. Niet lang nadat onze vestiging te Zwevegem openging is ons gehele dak met zonnepanelen volgelegd. Ondanks de zonnepanelen zitten we nog steeds met een elektriciteitsverbruik maar ook hier hebben wij reeds een oplossing voor gevonden want op onze aanvraag levert onze energieleverancier bijna uitsluitend groene energie.

Dat wij in het verleden reeds zo een grote investeringen gedaan hebben ten goede van het milieu en het bedrijf heeft ons natuurlijk niet weerhouden ook met kleine en grote dingen in het heden ons steentje bij te dragen aan het milieu.

Zo werken wij al jaren met oplosbare stickers op onze bakken zodat er geen kleine plastics verspreid worden in de omgeving. Sinds het begin wordt alles gesorteerd dus zijn er afvalcontainers voor: karton ,restafval, propere plastics en categorie 3 materiaal.

Doorheen het productieproces proberen wij zoveel mogelijk karton te weren en gaan dan ook op een respectvolle manier om met onze E2 kisten die telkens na gebruik worden gewassen en zorgvuldig opgeborgen in een speciaal daarvoor ontworpen lokaal.

Sinds een jaar hebben we een veel energie efficiëntere rookoven en generator zo verbrand de generator het zaagsel niet langer maar haalt enkel de aroma’s uit het zaagsel waardoor de co2 uitstoot aanzienlijk lager ligt. Het zaagsel die wordt gebruikt in de rookgenerator is afkomstig van hernieuwbare bossen.

Een recente aankoop die we gedaan hebben omtrent ons milieubeleid is een elektrische brommer die ter beschikking staat van het personeel en tijdens de dag ook bij ons mag worden opgeladen, wij kijken er ook naar uit om in de toekomst ons volledige wagenpark elektrisch te maken. Het aanschaffen van die elektrische brommer heeft de rest van onze personeelsleden ook aan het denken gezet zo komt 90% van het personeel met milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Zolang dat ons wagenpark nog geen 100% elektrisch is rijden we met de meest uitstoot vriendelijke motoren (en dat was eigenlijk altijd al zo).

Een manier waarop wij ook ons steentje bijdragen aan een lage emissie is onze keuze voor lokale grondstoffen zo komt ons vlees uit West-Vlaanderen en niet uit verre oosterse landen.

Gedurende die elf jaar is ook plastic nooit uit onze ooghoek ontsnapt, plastic is niet enkel duur maar ook slecht voor het milieu dus doen wij al elf jaar ons uiterste best om het gebruik van plastics tot een minimum te beperken. Dat is zowel goed voor de prijs van ons product als de omgeving en het milieu.

Europa heeft ons nu ook nog een duwtje in de rug gegeven met de wetgeving van 2022 waarbij geen wegwerp plastics meer zullen mogen gebruikt worden.We zijn nu al klaar om al onze primaire verpakkingen te vervangen door composteerbare plastics, de klant is er echter nog niet klaar voor dus zodra voldoende klanten de geschikte ophaaldiensten tot hun beschikking hebben zullen ook wij kunnen meegaan in dat verhaal.In de toekomst willen wij samen met u, onze leveranciers en overheidsinstellingen op zoek gaan naar de gepaste milieuvriendelijke oplossingen Waarbij ook steeds u, onze klant centraal staat.